Skład
Gulasz
-
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
-
20 dag pieczarek
-
2 czerwone papryki
-
2 duże cebule
-
ząbek czosnku
-
3-4 łyżki mąki
-
1 litr bulionu
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
3-4 ziarnka ziela angielskiego
-
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
-
pieprz i sól do smaku
Placki
-
1,5 kg dużych ziemniaków
-
1 jajko
-
2 łyżki mąki
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
-
śmietana 12% lub 18%
- rzeżucha
Zaczynamy
Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z dwóch stron. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Następnie kroimy cebulę, także podsmażamy i przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy bulionem. Dusimy około pół godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone i podsmażone wcześniej pieczarki, a także pokrojoną (ale świeżą) paprykę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 1 godziny. Na koniec doprawiamy papryką w proszku, solą i pieprzem.
Przygotowujemy placki. Na tarce ścieramy ziemniaki i cebulę. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy do smaku. Mieszamy (można odlać nadmiar wody). Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Smażymy placki dowolnego rozmiaru. Na usmażone placki wykładamy gulasz i polewamy śmietaną, placuszki doskonale smakują z rzeżuchą.