Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1 spora cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 3 ziemniaki (opcjonalnie)
- puszka soczewicy
- mała puszka kukurydzy
- puszka krojonych pomidorów
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 25 dag chorizo lub innego rodzaju lubianej kiełbaski (można też mięso pominąć)
- sól, pieprz
- ostra i słodka papryka
- dwa ząbki czosnku
- oliwa
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i obgotowujemy przez chwilę, tak, aby były al dente. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w ok dwucentymetrowe paseczki, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aby zmiękła. W międzyczasie kroimy chorizo oraz cukinię i dodajemy do rondla. Chwilę wszystko dusimy i przyprawiamy słodką oraz ostrą papryką, solą i pieprzem. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, dobrze odsączoną soczewicę i kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ziemniaki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. Smaki poszczególnych składników muszą się połączyć. Pod koniec duszenia dodajemy zmiażdżony czosnek i ewentualnie przecier pomidorowy. Ja bardzo lubię jego kwaskowaty smak. Przecier trochę też zagęści nam sos. Podajemy w głębokich talerzach. Jeśli nie dodawaliśmy ziemniaków to podajemy z razowym chlebem.
