Składniki na 4 porcje:
-
Makaron Lubella pappardelle (250g)
-
Krewetki w zalewie (200g)
-
Pomidorki koktajlowe (10 szt.)
-
Czosnek (4 ząbki)
-
Cukinia (1 szt.)
-
Cebula (1 mała szt.)
-
Zielony pieprz w zalewie
-
Masło (100g)
-
Białe wino (100 ml)
-
Natka pietruszki
-
Sól, pieprz
-
Olej
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy 4 łyżki pieprzu z zalewy. Dodajemy czosnek i cebulę oraz pokrojona w słupki cukinie bez nasion. Wrzucamy krewetki i doprawiamy. Następnie wlewamy wino i przez chwilę dusimy. Po kilku minutach dodajemy zimne masło, by zagęścić sos. Na końcu wsypujemy makaron, pokrojone na pół pomidorki oraz dużą ilość natki pietruszki i energicznie mieszamy.
Piotr Ceranowicz
Ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.
