Składniki na 4 porcje:
-
Makaron Lubella spaghetti (400g)
-
Uda z kaczki (4 szt.)
-
Czerwone słodkie wino np. porto, portwein (200 ml)
-
Cebula (2 szt.)
-
Czosnek (3 ząbki)
-
Marchew (2 sztuki starte na grubych oczkach)
-
Koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
-
Bulion wołowy lub drobiowy (1 szk.)
-
Rozmaryn (1 gałązka)
-
Tymianek (4 gałązki)
-
Sól, pieprz
-
Olej (2 łyżki)
- Masło (50g)
Przygotowanie:
Uda z kaczki doprawiamy solą oraz pieprzem i obsmażamy, by były rumiane. Następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy na niej czosnek, cebulę oraz marchewkę. Gdy się zrumienią i woda odparuje, dodajemy koncentrat i również go przesmażamy do momentu, aż się zrumieni. Dodajemy gałązki ziół oraz wino i bulion. Dusimy, aż płyn odparuje do 1/3. Po chwili dodajemy oddzielone mięso z kaczki i makaron, a całość zagęszczamy masłem w miarę potrzeby.
Piotr Ceranowicz
Ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.