Spaghetti z pieczoną kaczką i sosem z czerwonego wina

Spaghetti z pieczoną kaczką i sosem z czerwonego wina

Dodano:   /  Zmieniono: 
Makaron spaghetti z kaczką pieczoną oraz sosem ze słodkiego czerwonego wina
Makaron spaghetti z kaczką pieczoną oraz sosem ze słodkiego czerwonego wina Źródło: Lubella
Przepis przygotował Piotr Ceranowicz – szef kuchni, uczestnik III edycji programu Top Chef oraz ekspert kulinarny marki Lubella.

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron Lubella spaghetti (400g)
  • Uda z kaczki (4 szt.)
  • Czerwone słodkie wino np. porto, portwein (200 ml)
  • Cebula (2 szt.)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Marchew (2 sztuki starte na grubych oczkach)
  • Koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
  • Bulion wołowy lub drobiowy (1 szk.)
  • Rozmaryn (1 gałązka)
  • Tymianek (4 gałązki)
  • Sól, pieprz
  • Olej (2 łyżki)
  • Masło (50g)

Przygotowanie:

Uda z kaczki doprawiamy solą oraz pieprzem i obsmażamy, by były rumiane. Następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 160 stopni.

Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy na niej czosnek, cebulę oraz marchewkę. Gdy się zrumienią i woda odparuje, dodajemy koncentrat i również go przesmażamy do momentu, aż się zrumieni. Dodajemy gałązki ziół oraz wino i bulion. Dusimy, aż płyn odparuje do 1/3. Po chwili dodajemy oddzielone mięso z kaczki i makaron, a całość zagęszczamy masłem w miarę potrzeby.

Piotr CeranowiczPiotr Ceranowicz

Ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.