Przepis przygotował Piotr Ceranowicz – szef kuchni, uczestnik III edycji programu Top Chef oraz ekspert kulinarny marki Lubella.
Składniki na 4 porcje:
-
Makaron Lubella Pełne Ziarno pióra (400g)
-
Pomidorki koktajlowe (300g)
-
Mozarella w małych kuleczkach (200g)
-
Bazylia (1 pęczek)
-
Oliwki czarne (50g)
-
Oliwa z oliwek
-
Kminek (2 łyżeczki)
-
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki kroimy na połówki oraz doprawiamy solą i pieprzem, następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 2 godziny na temperaturę 120 stopni (z termoobiegiem).
Po tym czasie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.
Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Dodajemy do niego oliwę, podpieczone pomidorki, mozzarellę oraz oliwki.
Na samym końcu dodajemy bazylię i posypujemy czarnuszką

Źródło: Lubella