Skład
-
50 dag mięsa mielonego
-
1 opakowanie makaronu lasagne
-
4 cebule
-
1 puszka pomidorów
-
3 łyżki przecieru pomidorowego
-
4 ząbki czosnku
-
50dag sera żółtego
-
400ml mleka
-
1 ½ łyżki mąki
-
½ kostki masła
- sól, pieprz, oregano, papryka słodka, cukier
Zaczynamy
Czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy, po czym podsmażamy na patelni. Po kilku chwilach dodajemy mięso mielone i dalej smażymy. Gdy mięso już się usmaży dodajemy pomidory w puszce, a także koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a także oregano. Całość gotujemy, redukując sos do odpowiedniej gęstości.
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy usuwając grudki i powoli wlewamy ciepłe mleko (cały czas energicznie mieszamy). Gdy masa powoli zacznie gęstnieć dodajemy szczyptę soli, pieprzu i papryki. Gotujemy cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, spód wykładamy płatami makaronu tak, aby pokryć dno. Polewamy warstwą beszamelu, następnie wykładamy warstwę sosu bolognese, a całość obficie posypujemy tartym żółtym serem. Czynności powtarzamy aż do wyczerpania składników.
Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia posypujemy wierzch potrawy serem, i wstawiamy do piekarnika, kończąc pieczenie.