Skład (na około 4 porcje)
-
1 opakowanie chińskiego makaronu Chow Mein
-
50 dag łopatki wieprzowej bez kości
-
4 marchewki
-
20 dag zielonej fasolki szparagowej (my użyliśmy mrożonej)
-
1 nieduży por
-
3 ząbki czosnku
-
1 mała papryczka chilli
-
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros (użyliśmy marki Prymat)
-
kilka łyżek sosu sojowego
-
3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Zaczynamy
Makaron wkładamy do gotującej się i osolonej wody i gotujemy przez około 4 - 5 minut. Odsączamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Przekładamy na sitko, dokładnie odsączamy i wkładamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy oliwę, mieszamy. Mięso kroimy na mniejsze, podłużne kawałki. Obtaczamy je w przyprawie kebab/gyros a następnie smażymy na patelni (możemy użyć woka). Dodajemy czosnek i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli (smażymy, aż mięso będzie miękkie). Marchewkę obieramy, kroimy w słupki i gotujemy na osolonej wodzie (al dente). Tak samo postępujemy z fasolką szparagową (jeżeli jest mrożona, od razu wrzucamy ją do wrzącej wody).Gdy mięso będzie już usmażone przekładamy je do garnka o grubym dnie, w którym znajduje się nasz makaron (jeżeli posługujemy się wokiem, wówczas to do niego przekładamy makaron). Dodajemy także ugotowane warzywa, a także pokrojonego drobno pora. Całość podsmażamy jeszcze kilka minut, aby "smaki się przegryzły" (można doprawić solą i pieprzem, o ile jest to potrzebne). Na koniec dodajemy sos sojowy.