Gofry, deser, na myśl o którym ślinka leci zarówno dzieciom i dorosłym. W Polsce kojarzony przede wszystkim z wakacjami w nadmorskich kurortach – to tam gofry chyba smakują najlepiej. Coraz częściej jednak przyrządzamy je w domu, a w książkach kucharskich i na blogach kulinarnych aż roi się od nowych wariacji na temat gofrów. Co warto o nich wiedzieć?
Czym są gofry?
Gofry to wafle, pulchne i chrupiące, które mają długą tradycję. Pierwsze wzmianki o gofrach pochodzą już ze średniowiecza, kiedy to placki przyrządzano nad paleniskiem między kawałkami żeliwa. Używano do nich mąki jęczmiennej i owsianej, zgodnie z dzisiejszymi kanonami uznalibyśmy, że była to zdrowa wersja gofrów.
W XIII wieku zaczęto używać formy, która wyglądała jak plaster miodu. Stąd też pochodzi nazwa wafla – „wafel” oznacza fragment pszczelego ula. Stopniowo placki zyskiwały coraz większą popularność. Przyrządzano je z różnych składników, w zależności od majętności ludzi: biedota robiła je z wody i mąki, a arystokracja z jaj i mleka.
W drugiej połowie XX wieku popularność zyskały gofry belgijskie. To puszyste wafle z dodatkiem drożdży, które podaje się ze świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Rodzaje gofrów
- amerykańskie – cieńsze niż belgijskie. W Stanach Zjednoczonych często serwowane na śniadanie z dodatkiem syropu klonowego albo na deser z lodami
- belgijskie – najpopularniejsze, z dodatkiem drożdży, podawane z cukrem, truskawkami i bitą śmietaną
- holenderskie – inna odmiana wafli. Są cienkie i przekładane masą z masła, syropu i brązowego cukru
- leodyjskie (od miasta Liege, położonego w Belgii) – z dodatkiem drożdży, słodsze od tradycyjnych. Podawane są w różnych wariantach, np. waniliowym, cynamonowym
- skandynawskie – często w kształcie serca. Podaje się je z owocami i brązowym cukrem. Czasem serwuje się je również z lodami
Czytaj też:
5 sposobów na przygotowanie masła smakowego w domu
Przepisy na gofry
Pyszne i chrupiące gofry można wykonać samodzielnie w domu. Poniżej znajdziecie 5 przepisów na gofry belgijskie, bąbelkowe, bez jajek, bez glutenu i domowe.
Przepis na gofry belgijskie
Gofry belgijskie są wyrośnięte, chrupiące i słodkie. Można jeść je na śniadanie, deser albo na podwieczorek z dodatkiem świeżych owoców, cukru, miodu, bitej śmietany. Ile pomysłów, tyle wariacji!
Składniki na 10-12 gofrów:
- 250 g mąki pszennej
- 200 ml lekko ciepłego mleka (najlepiej tłustego 3,2%)
- 180 ml wody gazowanej
- 6 g świeżych drożdży
- 2 jajka (oddzielamy żółtka od białek)
- 90 g (ok. 6 łyżek stołowych) roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w mleku (ciepłym, ale nie gorącym, by ich nie sparzyć)
- Do wystudzonych drożdży dodać mąkę i masło. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia
- W drugim naczyniu wymieszać wodę, żółtka, cukier, sól
- Ubić białka na sztywną pianę. Gdy ciasto urośnie, połączyć z nim białka i odstawić ponownie na 30 minut
- Gotowe ciasto wlewać łyżkami do gofrownicy. Smacznego!
Przepis na gofry bąbelkowe
Gofry bąbelkowe to hit ostatniego roku. Są bardzo proste do przygotowania i fenomenalnie smakują z lodami z bitą śmietaną. Jak je zrobić?
Składniki na 5 gofrów:
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 150 ml (3/4 szklanki) oleju
- 3 łyżki (45 g) miodu
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i miksujemy. Wlewamy do gofrownicy. Złociste gofry wkładamy do szklanek, tak jakbyśmy tworzyli rożki do lodów. Do środka nakładamy lody, bitą śmietanę, owoce.
Przepis na gofry bez jajek
Gofry bez jajek to propozycja dla wszystkich osób uczulonych na białko. Można je podawać na słodko z cukrem pudrem lub dżemem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 l mleka, jogurtu lub maślanki
- 150 g serka homogenizowanego albo białego twarożku
- 60 g masła
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować mikserem. Gotowe ciasto wlać do gofrownicy. Podawać ciepłe.
Przepis na gofry bez glutenu
Gofry bez glutenu w niczym nie odstają w smaku od tradycyjnych. Jak je przyrządzić?
Składniki:
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła (45 g)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Połączyć ze sobą sypkie składniki
- Dodać roztopione i wystudzone masło
- Dolać mleko i żółtka
- Białka ubić na sztywną pianę
- Powoli dodać je do ciasta
- Odstawić ciasto, żeby chwilę popracowało
- Wlewać je łyżkami do gofrownicy
Podawać z cukrem owocami albo powidłami.
Przepis na gofry domowe
Pyszne, pulchne i chrupiące wafle, w których zakocha się każdy.
Składniki:
1,2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju (np. rzepakowego)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Połączyć suche składniki
- Dodać mleko, olej i jajka
- Wszystkie składniki zmiksować mikserem. Ciasto odstawić na 10 minut
- Wlewać je do gofrownicy łyżkami do zupy
- Podawać z ulubionymi dodatkami: owocami, cukrem pudrem, bitą śmietaną
Czytaj też:
Gofry nie tylko na słodko. Sprawdź nietypowe przekąski na seans filmowy przed telewizorem