Pudding ryżowy z sosem jagodowym

Pudding ryżowy z sosem jagodowym

Dodano:   /  Zmieniono: 
Pudding ryżowy z sosem jagodowym
Pudding ryżowy z sosem jagodowym

Skład (na jedną porcję)

  • 1/2 szklanki białego ryżu
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jagód (zważywszy na porę roku my użyliśmy mrożonych)
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Ryż gotujemy na mleku, co chwilę mieszając, aby się nie przypalił (około 20minut -  w zależności od rodzaju ryżu).

Jagody mrożone wsypujemy do garnuszka i podgrzewamy na ogniu wraz z cukrem aż się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt, mieszamy. Polewamy wierzch ryżu.

Gdy używamy świeżych jagód wystarczy je rozgnieść widelcem w kubeczku po czym dodać cukier  i jogurt.