Składniki:
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- pół szklanki suchej czerwonej soczewicy
- marchewka, obrana i starta
- łyżka oleju+ olej do smażenia kotletów
- łyżki kaszy manny
- mała cebula
- jajko
- kurkuma, mielony kumin i kolendra, (lub mieszanka curry), pieprz
- bułka tarta do obtoczenia kotletów i sezam do posypania
Przygotowanie:
Do garnka wlać ok. 1,5 szklanki wody, posolić i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, wsypać kaszę jaglaną i soczewicę. Wlać łyżkę oleju i mieszać co jakiś czas widelcem. Po 10 minutach dodać tartą marchewkę. Gotować jeszcze ok. 5 minut, aż kasza będzie miękka a soczewica zupełnie rozgotowana. Dosypać kaszę mannę, żeby zagęścić masę i pogotować jeszcze chwilę Dodać przyprawy, wymieszać, odstawić, żeby masa ostygła i stężała.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulkę. Dodać do masy i wymieszać.
Kiedy wszystko trochę ostygnie, dodać jajko i wymieszać.
Formować kotlety zwilżonymi wodą dłońmi i obtoczyć je w bułce tartej. (jeśli konsystencja wydaje się wciąż zbyt rzadka, można dodać też łyżkę-dwie bułki tartej do masy)
Rozgrzać olej na dużej patelni i smażyć kotleciki po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu kotleciki można odsączyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Posypać sezamem przed podaniem. Smacznego!