Kasza jaglana z pieczarkami z "parmezanem" z migdałów

Kasza jaglana z pieczarkami z "parmezanem" z migdałów

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kasza jaglana z pieczarkami z "parmezanem" z migdałów
Kasza jaglana z pieczarkami z "parmezanem" z migdałów Źródło: Iza Lewandowska
Kasza jaglana z pieczarkami, posypana parmezanem... z migdałów. Nasza inwencja to sposób podania, który sprawia, że danie nabiera wykwintnego charakteru. Niezwykle szybkie w przygotowaniu i sycące - świetny przepis na potrawę z kaszy jaglanej dla całej rodziny. Ulubione danie naszej córki, naprawdę!

Potrzebujesz:

  • szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 250 g pieczarek
  • cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane - 1 łyżka
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • świeża bazylia, oregano - 2 łyżki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 Na „parmezan":

  • 50 g płatków migdałów
  • szczypta ziaren suszonego chili
  • sól
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie)

 A teraz do dzieła:

W garnku lub na patelni rozgrzać masło lub olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić przez ok. 5 minut. Dodać pokrojone pieczarki, posolić lekko, dodać zioła prowansalskie, podlać wodą i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.

Dodać kaszę: jeśli jest gorąca wymieszać wszystko i chwilkę razem podgrzewać, ok. 2 minut, jeśli kasza była zimna dolewamy troszkę gorącej wody, mieszamy kaszę z pieczarkami i podgrzewamy do odpowiedniej temperatury.

Dodajemy pokrojoną świeżą bazylię, oregano oraz pietruszkę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy pietruszkę .

Wykładamy danie na talerz, posypujemy parmezanem z migdałów.

PS. Kasza jaglana z pieczarkami na stałe będzie gościć na waszym stole. Gwarantujemy!