Kasza jaglana z pieczarkami, posypana parmezanem... z migdałów. Nasza inwencja to sposób podania, który sprawia, że danie nabiera wykwintnego charakteru. Niezwykle szybkie w przygotowaniu i sycące - świetny przepis na potrawę z kaszy jaglanej dla całej rodziny. Ulubione danie naszej córki, naprawdę!
Potrzebujesz:
- szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 250 g pieczarek
- cebule
- 2 ząbki czosnku
- masło klarowane - 1 łyżka
- zioła prowansalskie - 1 łyżka
- świeża bazylia, oregano - 2 łyżki
-
pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Na „parmezan":
- 50 g płatków migdałów
- szczypta ziaren suszonego chili
- sól
- płatki drożdżowe (opcjonalnie)
A teraz do dzieła:
W garnku lub na patelni rozgrzać masło lub olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić przez ok. 5 minut. Dodać pokrojone pieczarki, posolić lekko, dodać zioła prowansalskie, podlać wodą i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
Dodać kaszę: jeśli jest gorąca wymieszać wszystko i chwilkę razem podgrzewać, ok. 2 minut, jeśli kasza była zimna dolewamy troszkę gorącej wody, mieszamy kaszę z pieczarkami i podgrzewamy do odpowiedniej temperatury.
Dodajemy pokrojoną świeżą bazylię, oregano oraz pietruszkę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy pietruszkę .
Wykładamy danie na talerz, posypujemy parmezanem z migdałów.
PS. Kasza jaglana z pieczarkami na stałe będzie gościć na waszym stole. Gwarantujemy!
Źródło: Iza Lewandowska