Warzywa na ciepło z kaszą

Warzywa na ciepło z kaszą

Dodano:   /  Zmieniono: 
Gotowane warzywa
Gotowane warzywa / Źródło: Fotolia / Autor: Sea Wave

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • szklanka mrożonego zielonego groszku,
  • 2 łyżki przyprawy curry,
  • sól, czarny pieprz do smaku,
  • ok. 3 łyżki oleju do podsmażenia warzyw,
  • 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej, ewentualnie 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • ryż lub kasza

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę oraz seler obrać, pokroić w słupki. Kalafior podzielić na małe różyczki. W garnku o grubym dnie podsmażyć na oleju posoloną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać rozdrobnioną marchewkę, pietruszkę oraz seler. Smażyć przez około 5 minut. Do warzyw dodać kalafior i podsmażać przez kolejne 5 minut. Dodać curry i dolać tyle wody, aby przykryła warzywa. Gotować przez 15 minut. Pod koniec wrzucić groszek. W szklance rozmieszać mąkę z wodą – dolać do gotujących się warzyw, aby zagęścić sos. Doprawić jeszcze solą oraz pieprzem. Podawać z kaszą lub brązowym ryżem.

Źródło: Vimed

Czytaj także