Składniki:
-
1 kalafior,
-
3 cebule,
-
2 marchewki,
-
2 pietruszki,
-
1 mały seler,
-
szklanka mrożonego zielonego groszku,
-
2 łyżki przyprawy curry,
-
sól, czarny pieprz do smaku,
-
ok. 3 łyżki oleju do podsmażenia warzyw,
- 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej, ewentualnie 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
-
ryż lub kasza
Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę oraz seler obrać, pokroić w słupki. Kalafior podzielić na małe różyczki. W garnku o grubym dnie podsmażyć na oleju posoloną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać rozdrobnioną marchewkę, pietruszkę oraz seler. Smażyć przez około 5 minut. Do warzyw dodać kalafior i podsmażać przez kolejne 5 minut. Dodać curry i dolać tyle wody, aby przykryła warzywa. Gotować przez 15 minut. Pod koniec wrzucić groszek. W szklance rozmieszać mąkę z wodą – dolać do gotujących się warzyw, aby zagęścić sos. Doprawić jeszcze solą oraz pieprzem. Podawać z kaszą lub brązowym ryżem.
Źródło: Vimed