Ciasto na bazie mąki z migdałów

Ciasto na bazie mąki z migdałów

Dodano:   /  Zmieniono: 
Ciasto na bazie mąki z migdałów
Ciasto na bazie mąki z migdałów

Składniki

  • 120 g mąki z migdałów
  • 350 g pomarańczy 
  • 10 g orzechów pekan
  • 10 g suszonej żurawiny
  • 10 g migdałów
  • 3 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO
  • płaska łyżka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Ciasto na bazie mąki z migdałów

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zaczynamy od przygotowania pomarańczy. Pomarańcze myjemy i obieramy dokładnie ze skóry (tak, aby usunąć białą skórkę – ponieważ ona nadaje goryczy) . Obrane pomarańcze kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy je na jedną masę. Szykujemy dwie miski. Do jednej z nich wrzucamy: mąkę migdałową, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, żółtka jaj (białka wrzucamy do drugiej miski) oraz miód. Całość miksujemy, dodajemy zblendowane pomarańcze. Ponownie miksujemy – do połączenia wszystkich składników. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do pierwszej masy. Całość mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Blachę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą masę. Wierzch ciasta posypujemy migdałami, żurawiną oraz orzechami pekan. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i ciasto zostawiamy w piekarniku na ok.10 min.

-

Czytaj także