Składniki
-
85 g amarantusa
-
3 łyżki miodu
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
36 g żurawiny
-
20 g słonecznika
-
25 g owoców goji
-
15 g daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Do miski dodajemy: amarantus, olej, żurawinę, owoce goji oraz. Całość dokładnie mieszamy. Daktyle kroimy również dodajmy do pozostałych składników. Na koniec dokładamy uprażony słonecznik, miód oraz cynamon. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Do momentu kiedy wszystkie składniki połączą się w spójną całość. Odstawiamy na 4 minuty. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy przygotowaną masę. Masa powinna mieć grubość ok. 5 cm.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok 30- 35 min.
Po wystudzeniu kroimy na batoniki.