Lubię wszelkiego rodzaju pasztety bo zastępują nam kupną wędlinę. Pasztet ze śliwką i kaszą gryczana jest aromatyczny a jednocześnie lekko słodki dzięki suszonej śliwce. Pasztet jest po prostu pycha, bardzo zachęcam do wypróbowania mojego nowego ciekawego przepisu.
Składniki
- 0,70 kg fileta z kurczaka
- 0,30 kg suszonej śliwki
- 0,1 kaszy gryczanej
- 0,6 kg wątróbek drobiowych
- 1 jajko całe
- 1 cebula
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki vegety
- sól, pieprz
Dekoracja:
- śliwki kilka sztuk
- gałązki ze śliwkami
- dodatkowo foremki w kształcie serca
Sposób przygotowania
- Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie i zostawić do wystudzenia, zimną zmielić maszynką.
- Fileta z kurczaka i wątróbkę umyć i zmielić maszynką. Cebulę dokładnie obrać, pokroić na mniejsze części i również zmielić.
- Wszystkie składniki wymieszać dodać: majeranek, jajko, bułkę tartą, mąkę pszenną, vegete doprawić do smaku solą i pieprzem.
-
Śliwki suszone pokroić bardzo drobno dodać do masy mięsnej. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o wymiarach 30x11 cm (tortownice wyłożyć papierem do pieczenia).
- Piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
- Ja dodatkowo zrobiłam pasztet w foremce serduszko:)
Smacznego:)
Źródło: Ewelina Pędzikowska