Tartiflette z kurkami

Tartiflette z kurkami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Tartiflette z kurkami
Tartiflette z kurkami / Źródło: VanillaSpice Catering
Tartiflette to rodzaj zapiekanki. Ten przepis zawiera kurki, ale możesz je zastąpić innymi grzybami lub zupełnie innym składnikiem!!

Składniki:

  • 1 ser Reblochon
  • 250g kurek
  • 1 cebula
  • 150 g wędzonego surowego boczku
  • 400g ziemniaków
  • 25g masła
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Czas przygotowania:

ok. 60 min

Przygotowanie:

Boczek pokroić w słupki lub małą kostkę, podsmażyć na patelni. Na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.

Następnie podsmażyć kurki ok. 10 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.
Dodać masło. Dusić jeszcze 5 minut.

Ziemniaki obgotować 10 minut. Obrać ze skórki. Pokroić w plastry ok. 0,5cm.

Naczynie do zapiekania posmarować masłem i natrzeć ząbkiem czosnku.

Ułożyć warstwę ziemniaków. Posypać podsmażoną cebulą i boczkiem. Na to ułożyć warstwę z połowy sera reblochon pokrojonego w plastry. Następnie ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, a potem wyłożyć kurki. Przykryć drugą połową sera reblochon.

Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Czytaj także

Czytaj także