Drobiowe maczugi to coś nowego, niezwykłego, co zaskoczyło moich bliskich podczas obiadu. Zaskoczenie było ogromne a ich miny nie do opisania :) Maczugi są bardzo smaczne, delikatne z nutką słodkości, którą nadaje suszona śliwka.
Składniki podstawowe:
- 50g suszonej śliwki
- 0,2 kg fileta z kurczaka
- 0,2kg wątroby drobiowej
- 6 sztuk podudzia z kurczaka
- 50g kaszy gryczanej
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 1 jajko
- oliwa
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz ziołowy
- majeranek
- 3 łyżki bułki tartej
- cukier
Dekoracja:
- marchew
- liście
Sposób przygotowania
-
Podudzia z kurczaka obtoczyć w przyprawie do kurczaka, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy około 20 minut na złocisty kolor.
-
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu.
-
Wątrobę, cebule, fileta z kurczaka podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Wystudzić i przekręcić przez maszynkę do mielenia.
-
Następnie zmielić suszoną śliwkę i kaszę gryczaną. Zmielone składniki dokładnie ze sobą wymieszać dodać jajko, bułkę tartą, majeranek i odrobinę cukru. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
-
Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić nożem na 6 części, posmarować masą mięsną, postawić podudzie pionowo. Delikatnie okryć ciastem francuskim formując maczugę i ku końcowi lekko ścisnąć.
- Piec około 25 minut w temperaturze 210 stopni C.

Źródło: Ewelina Pędzikowska