Jak to jest zrobione?
/4 porcje/
-
240 g kaszy owsianej
-
0,5 główki białej kapusty
-
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
-
1 kalafior
-
200 ml śmietany kremówki
-
150 ml białego półwytrawnego wina
-
4+2 ząbki czosnku
-
2 łyżeczki świeżo otartego chrzanu
-
1 garść pestek dyni
-
1 garść nasion słonecznika
-
1 pęczek natki pietruszki
-
2 łyżki drobno posiekanego rozmarynu
-
0,5 szklanki otartego sera długodojrzewającego
- do przyprawienia: kminek, mąka ziemniaczana, 2 łyżki miodu, masło, olej rzepakowy, sok i skórka z 0,5 cytryny, pieprz czarny, pieprz
- ziołowy, sól
Sposób przygotowania:
Kalafior dzielę na różyczki. Myję i obgotowuję w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzam i odkładam na bok.
Mięso oczyszczam i kroję w paski. Czosnek siekam, smażę 2-3 minuty na rozgrzanym oleju. Dodaję mięso i smażę 3-4 minuty. Solę, pieprzę i dodaję kalafior. Smażę krótko. Zalewam winem, dodaję sok i skórkę cytrynową, zagotowuję i duszę na małym płomieniu około 7 minut.
Kremówkę mieszam z chrzanem, posiekaną drobno pietruszką i rozmarynem. Mieszam z drobno otartym serem i dodaję do mięsa.
Intensywnie mieszam. Przyprawiam do smaku /jeśli sos jest za mało gęsty należy zagęścić go mąką ziemniaczaną/.
Po zdjęciu potrawki z palnika mieszam wszystko z miodem.
Kapustę oczyszczam z zewnętrznych liści i kroję na 4 ćwiartki. Uważam, żeby nie naruszyć głąba. Myję, gotuję do momentu aż będzie lekko twarda. Odcedzam i lekko odsączam. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki masła i podsmażam 2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Smażę kapustę z obu stron do ładnego zbrązowienia. Posypuję kminkiem.
Kaszę gotuję w osolonym wrzątku al dente.
Odcedzam. Mieszam z pieprzem ziołowym i 2 łyżkami masła.
Ziarna prażę na suchej patelni do momentu, aż puszczą aromat i zarumienią się.
Podaję wszystko od razu, gorące. Posypuję ziarnami i listkami natki.
Mniam! Smakowe na maksa!


