3 pyszne ciasta z truskawkami w sam raz na wakacje

3 pyszne ciasta z truskawkami w sam raz na wakacje

Dodano: 
Sernik z truskawkami i bitą śmietaną
Sernik z truskawkami i bitą śmietaną
Ciasto z truskawkami to prawdziwy smak wakacji. Jak wyczarować w domu pyszne desery z tymi owocami?

Ciasto z truskawkami to pyszny wakacyjny deser, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, wakacjami u babci i domową kuchnią. Warto je zrobić, bo może stanowić alternatywę dla kupnych słodkich deserów. Z czym przygotować ciasto z truskawkami, by było proste, delikatne i świetnie smakowało do letnich kompotów czy kawy na zimno?

Jak zrobić ciasto z truskawkami?

Ciasta z truskawkami można przygotowywać na wiele sposobów. Na kruchym cieście lub na biszkoptach, na oleju lub z masłem, z budyniem, galaretką, serkami, bitą śmietaną, malinami i borówkami. Możemy je ugniatać, ucierać, miksować, w zależności od tego jak dużą ilością czasu dysponujemy.

Truskawki świetnie nadają się również do przygotowywania drożdżowych bułeczek lub babeczek z budyniem. Te ostatnie sprawdzą się szczególnie na przyjęcia dla dzieci – małe rączki świetnie poradzą sobie z trzymaniem babeczek.

Dlaczego warto jeść te owoce?

Truskawki zawierają szereg witamin (m.in. A, B, witaminę C, E), magnez, żelazo, potas. Pobudzają układ trawienny, pracę jelit i znakomicie przyspieszają trawienie. Zawierają dużo wody, dlatego poleca się spożywać je w upały, kiedy organizm potrzebuje często się nawadniać. Można jeść je w formie surowej, koktajli na bazie jogurtów czy kefirów, dipów do makaronu, a także deserów, np. galaretek czy ciast.

Najlepsze przepisy na ciasta

Podpowiadamy 3 proste i niezawodne przepisy na ciasta z truskawkami. Są łatwe w przygotowaniu, a ciasta zawsze się udają – wychodzą puszyste, lekko wilgotne, pełne słodkich owoców. Polecamy jogurtowe ciasto z truskawkami, na kruchym cieście i z galaretką.

Jogurtowe ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
  • 250 g mąki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 0,5 kg truskawek

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
  2. Dodać jajka
  3. Dodać jogurt naturalny
  4. Miksować do uzyskania gładkiej masy
  5. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
  6. Stopniowo dodawać mąkę do masy
  7. Gdy ciasto będzie jednolite, przelać je do formy (ok. 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
  8. Na wierzch posypać pokrojonymi truskawkami
  9. Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie piekarnika. Piekarnik powinien być stawiony w opcji góra-dół
  10. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Kruche ciasto z budyniem

Ciasto z truskawkami można również przygotować w formie tarty. Na kruchym spodzie z gęstym budyniem i owocami idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcie. Jak je zrobić?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 margaryny do pieczenia lub masła (ok. 200 g)
  • 400 g truskawek
  • 1 budyń waniliowy
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Jajka i margarynę/masło wyjmujemy z lodówki, by miały temperaturę pokojową
  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy do niej żółtka oraz 1 całe jajko
  3. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i cukier puder
  4. Ciasto zagniatamy do czasu aż uzyskamy gładką i zbitą masę. Ciasto powinno być miękkie, ale mieć zwartą konsystencję
  5. Gdy ciasto jest gotowe, wkładamy je do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na 60 minut
  6. W tym czasie truskawki obieramy z szypułek i przekrajamy na połówki
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w opcji góra-dół
  8. Zmrożone ciasto ścieramy na tarce w formę od tarty. Formę wcześniej smarujemy masłem
  9. Pieczemy je 25 minut w piekarniku
  10. Przygotowujemy budyń: zagotowujemy mleko z cukrem i rozrabiamy budyń
  11. Na upieczony spód wylewamy ciepły budyń
  12. Na budyń układamy truskawki
  13. Gdy budyń ostygnie, wkładamy tartę do lodówki
  14. Gotowe!

Ciasto z galaretką

Ciasto z galaretką i kremem budyniowym to pomysł na wyrafinowany wakacyjny deser. Jak je przyrządzić?

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 400 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
  2. Białka ubijamy z cukrem do uzyskania lśniącej i gładkiej masy
  3. Powoli dodajemy żółtka, delikatnie mieszając masę
  4. Dodajemy olej, mąkę, mieszamy całość aż uzyskamy jednolite ciasto
  5. Wylewamy je do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut w opcji góra-dół
  7. Mleko zagotowujemy z cukrem, rozrabiamy budyń
  8. Gorący i gęsty budyń wylewamy na biszkopt
  9. Czekamy aż budyń ostygnie, po czym układamy na nim pokrojone truskawki
  10. Całość zalewamy galaretką
  11. Wstawiamy do lodówki
  12. Gotowe!

Czytaj też:
Drożdżowe jagodzianki
Czytaj też:
Jagody mają liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto je jeść i które są najlepsze?
Czytaj też:
Bułeczki cynamonowe to smaczna, słodka przekąska. Zobacz, jak w prosty sposób możesz je zrobić