Ciasto z truskawkami to pyszny wakacyjny deser, który kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, wakacjami u babci i domową kuchnią. Warto je zrobić, bo może stanowić alternatywę dla kupnych słodkich deserów. Z czym przygotować ciasto z truskawkami, by było proste, delikatne i świetnie smakowało do letnich kompotów czy kawy na zimno?
Jak zrobić ciasto z truskawkami?
Ciasta z truskawkami można przygotowywać na wiele sposobów. Na kruchym cieście lub na biszkoptach, na oleju lub z masłem, z budyniem, galaretką, serkami, bitą śmietaną, malinami i borówkami. Możemy je ugniatać, ucierać, miksować, w zależności od tego jak dużą ilością czasu dysponujemy.
Truskawki świetnie nadają się również do przygotowywania drożdżowych bułeczek lub babeczek z budyniem. Te ostatnie sprawdzą się szczególnie na przyjęcia dla dzieci – małe rączki świetnie poradzą sobie z trzymaniem babeczek.
Dlaczego warto jeść te owoce?
Truskawki zawierają szereg witamin (m.in. A, B, witaminę C, E), magnez, żelazo, potas. Pobudzają układ trawienny, pracę jelit i znakomicie przyspieszają trawienie. Zawierają dużo wody, dlatego poleca się spożywać je w upały, kiedy organizm potrzebuje często się nawadniać. Można jeść je w formie surowej, koktajli na bazie jogurtów czy kefirów, dipów do makaronu, a także deserów, np. galaretek czy ciast.
Najlepsze przepisy na ciasta
Podpowiadamy 3 proste i niezawodne przepisy na ciasta z truskawkami. Są łatwe w przygotowaniu, a ciasta zawsze się udają – wychodzą puszyste, lekko wilgotne, pełne słodkich owoców. Polecamy jogurtowe ciasto z truskawkami, na kruchym cieście i z galaretką.
Jogurtowe ciasto z truskawkami
Składniki:
- 200 g masła
- 3 jajka
- 200 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
- 250 g mąki
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- 0,5 kg truskawek
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
- Dodać jajka
- Dodać jogurt naturalny
- Miksować do uzyskania gładkiej masy
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
- Stopniowo dodawać mąkę do masy
- Gdy ciasto będzie jednolite, przelać je do formy (ok. 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
- Na wierzch posypać pokrojonymi truskawkami
- Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie piekarnika. Piekarnik powinien być stawiony w opcji góra-dół
- Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Kruche ciasto z budyniem
Ciasto z truskawkami można również przygotować w formie tarty. Na kruchym spodzie z gęstym budyniem i owocami idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcie. Jak je zrobić?
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 margaryny do pieczenia lub masła (ok. 200 g)
- 400 g truskawek
- 1 budyń waniliowy
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Jajka i margarynę/masło wyjmujemy z lodówki, by miały temperaturę pokojową
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy do niej żółtka oraz 1 całe jajko
- Dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i cukier puder
- Ciasto zagniatamy do czasu aż uzyskamy gładką i zbitą masę. Ciasto powinno być miękkie, ale mieć zwartą konsystencję
- Gdy ciasto jest gotowe, wkładamy je do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na 60 minut
- W tym czasie truskawki obieramy z szypułek i przekrajamy na połówki
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w opcji góra-dół
- Zmrożone ciasto ścieramy na tarce w formę od tarty. Formę wcześniej smarujemy masłem
- Pieczemy je 25 minut w piekarniku
- Przygotowujemy budyń: zagotowujemy mleko z cukrem i rozrabiamy budyń
- Na upieczony spód wylewamy ciepły budyń
- Na budyń układamy truskawki
- Gdy budyń ostygnie, wkładamy tartę do lodówki
- Gotowe!
Ciasto z galaretką
Ciasto z galaretką i kremem budyniowym to pomysł na wyrafinowany wakacyjny deser. Jak je przyrządzić?
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 400 g truskawek
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
- Białka ubijamy z cukrem do uzyskania lśniącej i gładkiej masy
- Powoli dodajemy żółtka, delikatnie mieszając masę
- Dodajemy olej, mąkę, mieszamy całość aż uzyskamy jednolite ciasto
- Wylewamy je do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut w opcji góra-dół
- Mleko zagotowujemy z cukrem, rozrabiamy budyń
- Gorący i gęsty budyń wylewamy na biszkopt
- Czekamy aż budyń ostygnie, po czym układamy na nim pokrojone truskawki
- Całość zalewamy galaretką
- Wstawiamy do lodówki
- Gotowe!
Czytaj też:
Drożdżowe jagodziankiCzytaj też:
Jagody mają liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto je jeść i które są najlepsze?Czytaj też:
Bułeczki cynamonowe to smaczna, słodka przekąska. Zobacz, jak w prosty sposób możesz je zrobić