Ciasto z rabarbarem to wakacyjny deser, który wybornie smakuje w upalne popołudnia. Można je przyrządzić na wiele sposobów i warto to zrobić, bo rabarbar ma mnóstwo właściwości odżywczych. Warto dowiedzieć się więcej o tym zapomnianym warzywie!
Rabarbar – co to za warzywo?
Rabarbar to warzywo z rodzaju bylinowatych. Ma kwaskowaty smak i walory dekoracyjne – czerwone łodygi pięknie wyglądają nie tylko w ogrodach, ale też we wszelkiego rodzaju deserach czy kompotach. To z tego względu jest chętnie wykorzystywany w kuchni.
Rabarbar kiedyś rósł w przydomowych ogródkach. Nasze babcie robiły z niego kompoty, dżemy, przetwory, ciasta. Rabarbar zwyczajny nie wykazuje właściwości leczniczych, ale zdrowotne już tak. Zawiera szereg witamin i mikroelementów, m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C, magnez czy żelazo.
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem to propozycja deseru do wakacyjnej kawy czy letniego kompotu. Można je zrobić na wiele sposobów. My proponujemy przepisy na ciasto z rabarbarem na oleju, z truskawkami i z budyniem.
Ciasto na oleju
Ciasto z rabarbarem na oleju to proste ciasto, które przygotowuje się w 30 minut. Do przygotowania niezbędnych jest kilka składników, 500 g rabarbaru i dobry mikser.
Składniki:
- 1 duża szklanka mąki (250g)
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę
- Dodajemy olej
- Suche składniki mieszamy ze sobą: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
- Wszystko łączymy i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta
- Rabarbar drobno kroimy na kawałki
- Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą
- Przelewamy ciasto, posypujemy rabarbarem
- Pieczemy przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie w opcji góra-dół
- Upieczone ciasto obsypujemy cukrem pudrem
Ciasto z truskawkami
Ciasto z rabarbarem i truskawkami to słodko-kwaśny wakacyjny deser. Jak je zrobić?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 350 g truskawek
- 350 g rabarbaru
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek
- Białka dokładnie miksujemy z cukrem na gładką masę. Powinna być lśniąca i jednolita
- Gdy masa będzie gotowa, stopniowo dodajemy żółtka
- Suche składniki mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną
- Do masy z białek dodajemy olej, następnie powoli dodajemy mąkę
- Całość miksujemy, aż masa stanie się jednolita
- Tortownicę smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą. Możemy też wyłożyć ją papierem do pieczenia
- Na wierzch kroimy truskawki oraz rabarbar
- Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w opcji góra-dół
- Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem
- Gotowe!
Ciasto z budyniem
Ciasto z rabarbarem można też zrobić bardziej na słodko, przygotowując do niego masę budyniową. Przepis również jest bardzo prosty!
Składniki:
- 1,5 mąki pszennej
- 4 jajka
- 0,5 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 500 g rabarbaru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Białka ubić z cukrem na gładką, lśniącą masę
- Stopniowo dodawać żółtka
- Gdy masa będzie gotowa, dodać olej
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
- Wszystkie składniki połączyć, miksując na gładką masę
- Zagotować mleko, rozrobić budyń z cukrem
- Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- Na ciasto wyłożyć gorący budyń i równo go rozsmarować
- Na wierzch pokroić rabarbar
- Ciasto piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni w opcji góra-dół
- Gotowe!
Czytaj też:
Sezon na truskawki w pełni. Przepis na pyszne ciasto truskawkoweCzytaj też:
Pizza arbuzowa – hit letnich deserów. Sprawdź, jak ją przygotowaćCzytaj też:
Jagody mają liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto je jeść i które są najlepsze?