Ciasto z rabarbarem. 3 niezawodne przepisy

Ciasto z rabarbarem. 3 niezawodne przepisy

Dodano: 
Domowe ciasto z rabarbarem i czereśniami
Domowe ciasto z rabarbarem i czereśniami
Ciasto z rabarbarem to pyszny deser, idealny na letnie popołudnia. Jak zrobić to wakacyjne ciasto?

Ciasto z rabarbarem to wakacyjny deser, który wybornie smakuje w upalne popołudnia. Można je przyrządzić na wiele sposobów i warto to zrobić, bo rabarbar ma mnóstwo właściwości odżywczych. Warto dowiedzieć się więcej o tym zapomnianym warzywie!

Rabarbar – co to za warzywo?

Rabarbar to warzywo z rodzaju bylinowatych. Ma kwaskowaty smak i walory dekoracyjne – czerwone łodygi pięknie wyglądają nie tylko w ogrodach, ale też we wszelkiego rodzaju deserach czy kompotach. To z tego względu jest chętnie wykorzystywany w kuchni.

Rabarbar kiedyś rósł w przydomowych ogródkach. Nasze babcie robiły z niego kompoty, dżemy, przetwory, ciasta. Rabarbar zwyczajny nie wykazuje właściwości leczniczych, ale zdrowotne już tak. Zawiera szereg witamin i mikroelementów, m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C, magnez czy żelazo.

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem to propozycja deseru do wakacyjnej kawy czy letniego kompotu. Można je zrobić na wiele sposobów. My proponujemy przepisy na ciasto z rabarbarem na oleju, z truskawkami i z budyniem.

Ciasto na oleju

Ciasto z rabarbarem na oleju to proste ciasto, które przygotowuje się w 30 minut. Do przygotowania niezbędnych jest kilka składników, 500 g rabarbaru i dobry mikser.

Składniki:

  • 1 duża szklanka mąki (250g)
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę
  2. Dodajemy olej
  3. Suche składniki mieszamy ze sobą: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
  4. Wszystko łączymy i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta
  5. Rabarbar drobno kroimy na kawałki
  6. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą
  7. Przelewamy ciasto, posypujemy rabarbarem
  8. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie w opcji góra-dół
  9. Upieczone ciasto obsypujemy cukrem pudrem

Ciasto z truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami to słodko-kwaśny wakacyjny deser. Jak je zrobić?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 350 g truskawek
  • 350 g rabarbaru

Przygotowanie:

  1. Żółtka oddzielamy od białek
  2. Białka dokładnie miksujemy z cukrem na gładką masę. Powinna być lśniąca i jednolita
  3. Gdy masa będzie gotowa, stopniowo dodajemy żółtka
  4. Suche składniki mieszamy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną
  5. Do masy z białek dodajemy olej, następnie powoli dodajemy mąkę
  6. Całość miksujemy, aż masa stanie się jednolita
  7. Tortownicę smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą. Możemy też wyłożyć ją papierem do pieczenia
  8. Na wierzch kroimy truskawki oraz rabarbar
  9. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w opcji góra-dół
  10. Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem
  11. Gotowe!

Ciasto z budyniem

Ciasto z rabarbarem można też zrobić bardziej na słodko, przygotowując do niego masę budyniową. Przepis również jest bardzo prosty!

Składniki:

  • 1,5 mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g rabarbaru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Białka ubić z cukrem na gładką, lśniącą masę
  2. Stopniowo dodawać żółtka
  3. Gdy masa będzie gotowa, dodać olej
  4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia
  5. Wszystkie składniki połączyć, miksując na gładką masę
  6. Zagotować mleko, rozrobić budyń z cukrem
  7. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
  8. Na ciasto wyłożyć gorący budyń i równo go rozsmarować
  9. Na wierzch pokroić rabarbar
  10. Ciasto piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni w opcji góra-dół
  11. Gotowe!

Czytaj też:
Sezon na truskawki w pełni. Przepis na pyszne ciasto truskawkowe
Czytaj też:
Pizza arbuzowa – hit letnich deserów. Sprawdź, jak ją przygotować
Czytaj też:
Jagody mają liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto je jeść i które są najlepsze?

Czytaj także