Skład:
- 1 kg truskawek
- 3 łyżki dobrze schłodzonego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka mąki krupczatki
- 2 łyżki płatków owsianych
- opcjonalnie: ulubione lody
Z cukru pudru, masła i obydwu mąk i płatków owsianych przygotowujemy kruszonkę (rozcierając w palcach powyższe składniki). Truskawki myjemy, szypułkujemy, i kroimy na połówki (jeśli są małe, nie jest to konieczne). Układamy je w naczyniu żaroodpornym/ ceramicznych kokilkach itp.
Wierzch posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180C i pieczemy przez około 10-15minut (aż kruszonka się zrumieni). Ciepły crumble wyśmienicie smakuje podawany z lodami.