Skład. Biszkopt:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Masa serowo-jagodowa:
- 25 dag sera białego
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- pół szklanki cukru pudru
- 1 1/2 szklanki świeżych jagód
- 2 łyżki żelatyny
- 50ml wrzątku
Wierzch:
- 250ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- jagody lub borówki amerykańskie do dekoracji
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałe składniki, tj. przesianą przez sito mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy na tortownicę i pieczemy w temp. 180C przez około 25-30minut.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy aby ostygła. Ser mielimy przez maszynkę dwa razy. Śmietankę miksujemy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i mieszamy. Do zmielonego sera dodajemy stopniowo jagody i miksujemy je, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy stopniowo ubitą kremówkę i zimną, tężejącą żelatynę.
Na upieczony i ostudzony biszkopt wylewamy masę serowo-jagodową. Na wierzch kładziemy kremówkę ubitą z 3 łyżkami cukru pudru. Posypujemy jagodami bądź borówkami amerykańskimi. Wstawiamy do lodówki aby torcik stężał.