Skład.
Ciasto
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- ok. 300ml ciepłej wody
- 2 żółtka
- szczypta soli
Farsz:
- 25 dag twarogu półtłustego
- 3 łyżki cukru
- 1/4 szklanki rodzynek
Sos miętowy:
- pęczek świeżej mięty
- 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę.
Ser mielimy przez maszynkę, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cukier i rodzynki, mieszamy.
Ciasto wałkujemy, nakładamy na nie miejscowo po łyżeczce twarogu. Przykrywamy ciastem i wykrawamy szklanką pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na wierzch.
Miętę wraz z jogurtem blendujemy ręcznym blenderem, polewamy wierzch ugotowanych pierożków.

Źródło: ↪