Skład.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka margaryny/masła
- 1 jajko
Masa serowa:
- 6 jaj
- 1 kg sera białego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
Na wierzch:
- około 50 dag świeżych truskawek
- 300ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 2 łyżki cukru pudru
Zaczynamy.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z masłem mielimy przez maszynkę lub praskę. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Biała ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15 minut.
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy około 50minut w temp. 180C. Po upieczeniu sernik studzimy.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Na zimny sernik wykładamy ubitą kremówkę, a na wierzch pokrojone na połówki truskawki.