Składniki: (na 6 sztuk)
- 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- szczypta cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
Ponadto:
- 6 małych bananów (lub 3 większe przekrojone wzdłuż na pół)
- nutella
- Na wierzch:
- 5 dag czekolady
- chipsy bananowe
Przygotowanie
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie zmiksować blenderem. Masa ma być gładka i troszkę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki.
- Patelnię rozgrzać (można ją lekko natłuścić pędzelkiem).
- Łyżką wazową wylewać porcje ciasta na patelnię i ruchem ręki rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni (gdyby ciasto było za gęste należy dolać troszeczkę mleka). Smażyć z obu stron na rumiano.
- Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć banany i zwinąć w ruloniki.
- Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić - w mikrofali lub kąpieli wodnej. Ozdobić wierzch naleśników. Posypać pokruszonymi chipsami bananowymi.
Źródło: Anna Kurzyna