Składniki na tortownicę 22 cm
- 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 6 słodkich jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki ksylitolu
- 3 szklanki wody lub mleka
- Kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie
Kaszę należy opłukać pod gorącą wodą. Następnie kaszę gotujemy w 3 szklankach wody lub mleka + ksylitol.
Kaszę gotujemy ok. 20-25 minut czyli do momentu aż cała woda/ mleko zostanie wchłonięte. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon i ksylitol jeśli jabłka są mało słodkie.
Po ugotowaniu kaszy należy ją zblendować z odrobiną wody/ mleka (ok. 0,5 szklanki), aromatu waniliowego i sokiem z cytryny. Nie blendujemy dokładnie, ale tak, aby całość nie była zbyt gładka.
Do tortownicy wyłożonej papierem nakładamy połowę kaszy i wyrównujemy zwilżoną dłonią lub łyżką. Staramy się nałożyć kaszę również na boki.
Na wyrównany spód nakładamy przygotowane jabłka a następnie pozostałą kaszę, nie dociskając zbyt mocno. Proponuję górę wyrównać zwilżoną dłonią lub łyżką. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać do całkowitego ostygnięcia, aby ciasto lepiej się kroiło.
Dodatkowo do ciasta można dodać lody z mrożonego serka naturalnego z aromatem waniliowym i ksylitolem oraz polewę czekoladową z gorzkiej czekolady i mleka Plusem tego ciasta, oprócz smaku, jest fakt, że 100g jabłecznika ma
tylko ok. 100kcal :D