Składniki
Muffinki:
- 100 g mąki jaglanej (lub zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej)
- 100 gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 90 g oleju
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- 100 g konfitury wiśniowej
Krem:
- 30 dag chudego twarogu
- 3 łyżki nutelli
Dodatkowo:
- 3 posiekane cukierki czekoladowe
Wykonanie:
Mąkę jaglaną wymieszać z cukrami. W małym garnuszku podgrzać olej z czekoladą do momentu, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić, wbić jajka i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wymieszać suche składniki z mokrymi, do powstania gładkiej konsystencji.
Papilotki (12) napełnić masą, masa właściwie nie rośnie, więc można napełnić do końca. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.
Składniki na krem ubić na gładką puszystą masę. Na każdą muffinkę nakładać porcję kremu i posypać cukierkami.
Smacznego!

Źródło: Agnieszka Pękalska