Muffinki jaglano-czekoladowe

Muffinki jaglano-czekoladowe

Dodano:   /  Zmieniono: 
Muffinki jaglano-czekoladowe
Muffinki jaglano-czekoladowe / Źródło: Agnieszka Pękalska

Składniki

Muffinki:

  • 100 g mąki jaglanej (lub zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej)
  • 100 gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 90 g oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 100 g konfitury wiśniowej

Krem:

  • 30 dag chudego twarogu
  • 3 łyżki nutelli

Dodatkowo:

  • 3 posiekane cukierki czekoladowe

Wykonanie:

Mąkę jaglaną wymieszać z cukrami. W małym garnuszku podgrzać olej z czekoladą do momentu, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić, wbić jajka i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wymieszać suche składniki z mokrymi, do powstania gładkiej konsystencji.

Papilotki (12) napełnić masą, masa właściwie nie rośnie, więc można napełnić do końca. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.

Składniki na krem ubić na gładką puszystą masę. Na każdą muffinkę nakładać porcję kremu i posypać cukierkami.

Smacznego!

Czytaj także

Czytaj także