Skład
-
170 g mąki pszennej
-
120 g zmielonych orzechów laskowych
-
50 g cukru
-
150 g masła (zimnego, twardego)
-
1 jajko
-
1 czekolada deserowa
-
1/2 szklanki orzechów laskowych
-
1 łyżka masła
-
2 łyżki śmietanki 36%
Zaczynamy
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy je do lodówki na 30minut. Po tym czasie wyjmujemy z, wałkujemy i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w temp. 180C przez 20minut.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej, na koniec dodajemy śmietankę, całość mieszamy z orzecha,i laskowymi. Wylewamy na wierzch upieczonego ciasta. Na wierzch można dekoracyjnie także wysypać kilka posiekanych orzechów laskowych.