Babka wielkanocna to potrawa pierwotnie litewsko-białoruska, podobnie jak barszcz czerwony, czy bigos zaadaptowana została z kuchni litewskiej. Stamtąd też przepis na babkę przywędrował do nas. Ciekawostką jest, że dawniej baby na Ukrainie zaraz po upieczeniu wyjmowano z blachy i wkładano na poduszki oraz obracano nimi, żeby ostygły. W Polsce najczęściej babki zostawiane są w formach dla efektowniejszego wyglądu.
Skład
-
4 jajka
-
150 g mąki pszennej
-
75 g mąki ziemniaczanej
-
200 g masła
-
180 g cukru
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
skórka otarta z cytryny
-
sok z jednej cytryny
Zaczynamy
Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Pieczemy około 45min. w temp. 180 stopni. Gotową babkę można polać białą polewą/lukrem, posypać tartą skórką z cytryny lub dowolnie udekorować.