Wielkanocna babka cytrynowa

Wielkanocna babka cytrynowa

Dodano:   /  Zmieniono: 
Wielkanocna babka cytrynowa
Wielkanocna babka cytrynowa
Babka wielkanocna to potrawa pierwotnie litewsko-białoruska, podobnie jak barszcz czerwony, czy bigos zaadaptowana została z kuchni litewskiej. Stamtąd też przepis na babkę przywędrował do nas. Ciekawostką jest, że dawniej baby na Ukrainie zaraz po upieczeniu wyjmowano z blachy i wkładano na poduszki oraz obracano nimi, żeby ostygły. W Polsce najczęściej babki zostawiane są w formach dla efektowniejszego wyglądu.

Skład

  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z jednej cytryny

Zaczynamy

Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Pieczemy około 45min. w temp. 180 stopni. Gotową babkę można polać białą polewą/lukrem, posypać tartą skórką z cytryny lub dowolnie udekorować.

-

Czytaj także