Skład
-
20 dag kaszy gryczanej
-
25 dag serka mascarpone
-
1 limonka
-
4 plasterki świeżego imbiru
-
4 jajka
-
2 łyżki cukru + 2 łyżki do posypania foremek
-
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-
6 łyżek mąki pszennej
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 tabliczka czekolady deserowej
-
2 łyżki masła
Zaczynamy
Małe foremki – kokilki lub do foremki do tartaletek smarujemy masłem i posypujemy cukrem, po czym wstawiamy do lodówki.
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu – jednak nieco dłużej, niż jest to wskazane – powinna się bowiem rozgotować. Następnie wrzucamy ją do blendera i blend ujemy. Dodajemy do niej ser mascarpone, a także skórkę otartą z limonki i starty imbir. Mieszamy, aż ser dokładnie połączy się z kaszą.
Białka ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru, a żółtka miksujemy także z 1 łyżką cukru na „kogel-mogel”. Zmiksowane żółtka dodajemy do masy z serka i kaszy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, całość mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy.
Wykładamy masę do foremek. Do każdej wciskamy kawałki pokrojonej czekolady deserowej. Pieczemy w temp. 180C przez około 30minut.