Serniczki z kaszy gryczanej

Serniczki z kaszy gryczanej

Dodano:   /  Zmieniono: 
Serniczki z kaszy gryczanej
Serniczki z kaszy gryczanej / Źródło: Fotolia

Skład

  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 limonka
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru + 2 łyżki do posypania foremek
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła

Zaczynamy

Małe foremki – kokilki lub do foremki do tartaletek smarujemy masłem i posypujemy cukrem, po czym wstawiamy do lodówki. 
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu – jednak nieco dłużej, niż jest to wskazane – powinna się bowiem rozgotować. Następnie wrzucamy ją do blendera i blend ujemy. Dodajemy do niej ser mascarpone, a także skórkę otartą z limonki i starty imbir. Mieszamy, aż ser dokładnie połączy się z kaszą. 
Białka ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru, a żółtka miksujemy także z 1 łyżką cukru na „kogel-mogel”. Zmiksowane żółtka dodajemy do masy z serka i kaszy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, całość mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy.
Wykładamy masę do foremek. Do każdej wciskamy kawałki pokrojonej czekolady deserowej. Pieczemy w temp. 180C przez około 30minut.

Czytaj także