Czekoladowe serniczki z orzechami laskowymi

Czekoladowe serniczki z orzechami laskowymi

Dodano:   /  Zmieniono: 
Brownies z orzechami włoskimi
Brownies z orzechami włoskimi

Skład

  • 20 dag ciasteczek zbożowych (ewentualnie mogą być herbatniki)
  • 5 dag masła
  • 40 dag twarogu półtłustego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • około 120ml śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 15 dag czekolady mlecznej 
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 1 szklanka całych orzechów laskowych

Zaczynamy

Ciasteczka/ herbatniki kruszymy, dodajemy do nich rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy.

Twaróg dokładnie mielimy, lub przeciskamy przez praskę (2 a nawet 3 razy, aby nie pozostały w nim grudki). 

Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

Do twarogu dodajemy mascarpone, i miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku cały czas miksując masę na wolnych obrotach.

Wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy. 

Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę (najpierw dodajemy kilka łyżek masy serowej do rozpuszczonej czekolady i energicznie mieszamy, a następnie mieszamy ją z całością pozostałej masy serowej. 

Do papilotek wkładamy po łyżeczce masy ciasteczkowej, a następnie wypełniamy papilotki kremem serowo-czekoladowym. Pieczemy je przez 15 minut w temp. 180C, a następnie  zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120C i pieczemy jeszcze przez około 45 minut.

Orzechy laskowe przesypujemy na blaszkę i prażymy w piekarniku (przez około 10min. w temp. 180C), wyjmuje z piekarnika, wsypujemy na ściereczkę i pocierając zdejmujemy z nich skórkę. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią upieczone i lekko przestudzone serniczki. Na wierzch układamy orzechy laskowe.

Czytaj także