Skład
-
20 dag ciasteczek zbożowych (ewentualnie mogą być herbatniki)
-
5 dag masła
-
40 dag twarogu półtłustego
-
25 dag serka mascarpone
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1/2 szklanki cukru
-
około 120ml śmietany 30%
-
3 jajka
-
15 dag czekolady mlecznej
-
10 dag czekolady deserowej
-
1 szklanka całych orzechów laskowych
Zaczynamy
Ciasteczka/ herbatniki kruszymy, dodajemy do nich rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy.
Twaróg dokładnie mielimy, lub przeciskamy przez praskę (2 a nawet 3 razy, aby nie pozostały w nim grudki).
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Do twarogu dodajemy mascarpone, i miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku cały czas miksując masę na wolnych obrotach.
Wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy.
Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę (najpierw dodajemy kilka łyżek masy serowej do rozpuszczonej czekolady i energicznie mieszamy, a następnie mieszamy ją z całością pozostałej masy serowej.
Do papilotek wkładamy po łyżeczce masy ciasteczkowej, a następnie wypełniamy papilotki kremem serowo-czekoladowym. Pieczemy je przez 15 minut w temp. 180◦C, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120◦C i pieczemy jeszcze przez około 45 minut.
Orzechy laskowe przesypujemy na blaszkę i prażymy w piekarniku (przez około 10min. w temp. 180◦C), wyjmuje z piekarnika, wsypujemy na ściereczkę i pocierając zdejmujemy z nich skórkę. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią upieczone i lekko przestudzone serniczki. Na wierzch układamy orzechy laskowe.