Błyskawiczne ciasteczka francuskie z kremem

Błyskawiczne ciasteczka francuskie z kremem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Błyskawiczne ciasteczka francuskie z kremem
Błyskawiczne ciasteczka francuskie z kremem

Skład 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250g serka mascarpone
  • 125g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • puszka brzoskwiń

Zaczynamy

Ciasto (mocno schłodzone, żeby nie pękało) rozwijamy na blacie. Dzielimy je na paski około 8cm, a następnie przekrawamy w połowie w poprzek po całości, tak aby powstały prostokąty wymiarów około 8x15cm. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180C.
Przygotowujemy krem. Mieszamy serki (można użyć miksera), dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, i 2 łyżki syropu z brzoskwiń z puszki, mieszamy.
Na upieczone i wystudzone ciastka wykładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie, następnie szprycą cukierniczą nakładamy krem, przykrywamy drugim ciastkiem francuskim.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

WSKAZÓWKA: tą samą wersję ciastek, zamiast kremu z serków, można zastąpić ubitą z cukrem pudrem kremówką. 

Czytaj także