Naleśniki z domowym kremem

Naleśniki z domowym kremem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Naleśniki z domowym kremem
Naleśniki z domowym kremem

Składniki (naleśniki)

  • 70 g mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Składniki (krem)

  • kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu) 25 g
  • 1 dojrzały banan
  • 1 dojrzałe awokado
  • 40 g daktyli suszonych bez pestek
  • 10 g żurawiny suszonej
  • 20 g jogurtu naturalnego
  • orzechy laskowe (opcjonalnie)
  • kokos (opcjonalnie)

Wykonanie (naleśniki)

Do miski z mąką wbijamy jajko, ciasto roztrzepujemy trzepaczką, stopniowo dolewając mleko. Kiedy konsystencja ciasta naleśnikowego będzie już gotowa dodajemy szczyptę soli. Ponownie mieszamy, dodajemy też łyżeczkę oleju kokosowego lub innego wybranego tłuszczu, na którym będziemy smażyć nasze naleśniki. Masę mieszamy raz jeszcze (do uzyskania gładkiej konsystencji). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz (z tej proporcji ciasta wyszło mi 5 naleśników).

Wykonanie (krem)

Awokado i banana obieramy i kroimy na kawałki. Delikatnie rozgniatamy widelcem. Tak przygotowaną papkę przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować krem. Do naczynia dodajemy kakao, daktyle, żurawinę oraz jogurt naturalny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem możemy wykorzystać do przygotowanych naleśników lub innych posiłków.

Czytaj także