Składniki
-
75 g kaszy jaglanej
-
60 g daktyli
-
12 g kakao
-
3 g masła
-
100 ml mleka kokosowego
-
1 łyżeczka miodu
-
szczypta soli morskiej
- żurawina, orzechy pekan oraz płatki kokosowe do ozdobienia
Wykonanie
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 1,5 godziny, aby zmiękły. W tym czasie zaczynamy przygotowanie deseru od dokładnego opłukania kaszy jaglanej. Przesypujemy kaszę na sito i przelewamy dokładnie zimną wodą kilka razy. Opłukaną kaszę wsypujemy do gotującej się wody (proporcja 2:1). Dosypujemy szczyptę soli morskiej oraz dokładamy masło. Kaszę gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu do momentu kiedy wchłonie całą wodę. Kiedy to nastąpi zestawiamy ją z ognia i zostawiamy jeszcze pod przykryciem przez 5 min. Po tym czasie ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia, dokładamy do niej namoczone daktyle, miód oraz stopniowo dolewamy mleko. Całość blendujemy do momentu kiedy składniki połączą się. Tak przygotowaną masę przelewamy do pucharków, chowamy do lodówki na ok. godzinę. W momencie serwowania deser dekorujemy żurawiną, orzechami i płatkami kokosowymi.
