Mini serniczki z czereśniami

Mini serniczki z czereśniami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Mini serniczki z czereśniami
Mini serniczki z czereśniami

Skład (na około 30 koszyczków). 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny/masła
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki kakao 

Krem

  • 250-300 gram twarożka delikatnego President
  • 200ml śmietany kremówki 36% lub 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • galaretka czereśniowa (lub wiśniowa, truskawkowa, poziomkowa)
  • około 70 dag czereśni

Zaczynamy

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, kakao i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim foremki, każdą nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180C około 15 minut.

Po upieczeniu studzimy.Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody. Odstawiamy aby ostygła.

W tym czasie ubijamy kremówkę, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie miksujemy twarożek President i stopniowo łączymy go z kremówką (teraz już nie ubijamy mikserem, lecz mieszamy rózgą). Do masy stopniowo dodajemy ostudzona i tężejącą galaretkę. Mieszamy. Łyżką nakładamy masę serową do wystudzonych koszyczków.

Na wierzch każdego kładziemy czereśnie. Serniczki wstawiamy do lodówki aby dobrze stężały.

Czytaj także