Buchty z jabłkiem i budyniem

Buchty z jabłkiem i budyniem

Dodano: 
Buchty z jabłkiem i budyniem
Buchty z jabłkiem i budyniem

Skład

na ciasto 

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

na nadzienie

  • 1 1/2 szklanki mleka
  • budyń o smaku waniliowym
  • 3 jabłka

na kruszonkę

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki dobrze schłodzonego masła

Zaczynamy

Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15 minut, ciasto wychodzi dość klejące w związku z czym my w tym celu użyliśmy robota kuchennego :-)). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy budyń na mleku.Ze składników podanych na kruszonkę zagniatamy ją (można w tym celu użyć blendera).Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, które nadziewamy jabłkiem i łyżeczką budyniu. Bułeczki układamy w tortownicy w niewielkich odstępach od siebie. Wierzch smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180C przez około 25 minut (aż nabiorą złotego koloru).

Czytaj także