Jest w tym coś z rytuału. Danie trzeba starannie zaplanować, kupić składniki, zamarynować, a potem czekać. Nie są to potrawy pracochłonne, lecz na ich przygotowanie potrzeba czasu. Cierpliwość zostaje nagrodzona. Marynaty to mikstury alchemiczne, które potrafią zmienić banał w szyk.
Ostrygi w anielskim włosiu z marynowanymi wodorostami i wasabi
Składniki:
- 8 ostryg,
- pół porcji ciasta filo,
- łyżka pasty wasabi
SOS:
- łyżeczka pasty wasabi,
- 2-3 limonki,
- łyżka octu ryżowego,
- łyżka sosu sojowego,
- arkusz podprażonego nori,
- liść suszonego wakame namoczonego i pokrojonego na małe kawałki,
- łyżeczka oleju arachidowego
PRZYBRANIE:
- pół filiżanki shisu,
- ćwierć filiżanki kolendry,
- ćwierć filiżanki małych liści mięty,
- olej arachidowy,
- gruba sól morska
Przygotowanie:
- Wyjmij ostrygi z muszli. Osusz mięso i posmaruj je pastą wasabi. Zwiń ciasto filo i pokrój je w bardzo cienkie paski.
- Rozwiń ciasto i zawiń w nie ostrygi. Połącz składniki sosu, dodaj namoczone i pokrojone na małe kawałki wakame i pokruszone nori. Wymieszaj zioła do przybrania i skrop je sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Na duży talerz wsyp grubą sól morska i ułóż na niej muszle po ostrygach. Do każdej muszli wlej po łyżce sosu
- i dodaj trochę przybrania.
- Rozgrzej na patelni olej roślinny i smaż ostrygi przez 30 sekund, aby ciasto lekko się przyrumieniło. Usmażone ostrygi odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i połóż po jednej ostrydze w muszli.
- - -
Łosoś marynowany w koprze i soli - gravlax
Składniki:
- 1 kg filetów z surowego łososia ze skóra,
- 2 pęki kopru,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki grubej soli,
- 2 łyżeczki kruszonego czerwonego pieprzu,
- kieliszek wódki
SOS:
- 3 łyżki musztardy dijonskiej,
- łyżka białego octu winnego,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki drobno posiekanego kopru,
- 3 łyżki oliwy,
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
- Zmiksuj wszystkie składniki sosu. Z oczyszczonego łososia usuń ości i wykrój dwa równe filety ze skóra.
- Wymieszaj cukier, sól, pieprz i wódkę. Tą mieszanką grubo posmaruj filety z ryby i połóż na nich koper. Połóż na sobie połówki łososia skórą do zewnątrz i owiń je folią spożywczą, zostawiając na dole otwór.
- Ułóż rybę na desce tak, żeby sok mógł wypływać przez otwór w folii. Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Przed podaniem oczyść rybę z kopru i nadmiaru soli. Pokrój w cieniutkie plasterki i podawaj z sosem i pieczywem.
- - -
Kurczak tandoori
Składniki:
- 2 szklanki pełnotłustego jogurtu,
- 6 zmiażdżonych ząbków czosnku,
- kawałek startego mrożonego imbiru,
- kopiasta łyżeczka kurkumy,
- kopiasta łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 czubate łyżeczki garam masali,
- sól,
- kurczak podzielony na 10 części: 2 skrzydełka, 2 nóżki, 2 udka, 4 części z piersi
Przygotowanie:
- Aby przygotować marynatę tandoori, wymieszaj jogurt, czosnek i przyprawy. Dopraw solą i wymieszaj.
- Włóż części kurczaka do marynaty i wstaw do lodówki na cała noc.
- Rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż go na metalowej kratce umieszczonej nad blacha do pieczenia. Piecz ok. 20 minut.
Źródło: Przepisy z programów Kuchnia.tv