Czekanie uszlachetnia

Czekanie uszlachetnia

Dodano:   /  Zmieniono: 
Łosoś marynowany
Łosoś marynowany Źródło: Fotolia / Autor: augustino
Jest w tym coś z rytuału. Danie trzeba starannie zaplanować, kupić składniki, zamarynować, a potem czekać. Nie są to potrawy pracochłonne, lecz na ich przygotowanie potrzeba czasu. Cierpliwość zostaje nagrodzona. Marynaty to mikstury alchemiczne, które potrafią zmienić banał w szyk.

Ostrygi w anielskim włosiu z marynowanymi wodorostami i wasabi


Składniki:

  • 8 ostryg,
  • pół porcji ciasta filo,
  • łyżka pasty wasabi

SOS:

  • łyżeczka pasty wasabi,
  • 2-3 limonki,
  • łyżka octu ryżowego,
  • łyżka sosu sojowego,
  • arkusz podprażonego nori,
  • liść suszonego wakame namoczonego i pokrojonego na małe kawałki,
  • łyżeczka oleju arachidowego

PRZYBRANIE:

  • pół filiżanki shisu,
  • ćwierć filiżanki kolendry,
  • ćwierć filiżanki małych liści mięty,
  • olej arachidowy,
  • gruba sól morska

Przygotowanie:

  1. Wyjmij ostrygi z muszli. Osusz mięso i posmaruj je pastą wasabi. Zwiń ciasto filo i pokrój je w bardzo cienkie paski.
  2. Rozwiń ciasto i zawiń w nie ostrygi. Połącz składniki sosu, dodaj namoczone i pokrojone na małe kawałki wakame i pokruszone nori. Wymieszaj zioła do przybrania i skrop je sokiem wyciśniętym z cytryny.
  3. Na duży talerz wsyp grubą sól morska i ułóż na niej muszle po ostrygach. Do każdej muszli wlej po łyżce sosu
  4. i dodaj trochę przybrania.
  5. Rozgrzej na patelni olej roślinny i smaż ostrygi przez 30 sekund, aby ciasto lekko się przyrumieniło. Usmażone ostrygi odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i połóż po jednej ostrydze w muszli.

- - -

Łosoś marynowany w koprze i soli - gravlax



Składniki:

  • 1 kg filetów z surowego łososia ze skóra,
  • 2 pęki kopru,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki grubej soli,
  • 2 łyżeczki kruszonego czerwonego pieprzu,
  • kieliszek wódki

SOS:

  • 3 łyżki musztardy dijonskiej,
  • łyżka białego octu winnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki drobno posiekanego kopru,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki sosu. Z oczyszczonego łososia usuń ości i wykrój dwa równe filety ze skóra.
  2. Wymieszaj cukier, sól, pieprz i wódkę. Tą mieszanką grubo posmaruj filety z ryby i połóż na nich koper. Połóż na sobie połówki łososia skórą do zewnątrz i owiń je folią spożywczą, zostawiając na dole otwór.
  3. Ułóż rybę na desce tak, żeby sok mógł wypływać przez otwór w folii. Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  4. Przed podaniem oczyść rybę z kopru i nadmiaru soli. Pokrój w cieniutkie plasterki i podawaj z sosem i pieczywem.

- - -

Kurczak tandoori


Składniki:

  • 2 szklanki pełnotłustego jogurtu,
  • 6 zmiażdżonych ząbków czosnku,
  • kawałek startego mrożonego imbiru,
  • kopiasta łyżeczka kurkumy,
  • kopiasta łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 czubate łyżeczki garam masali,
  • sól,
  • kurczak podzielony na 10 części: 2 skrzydełka, 2 nóżki, 2 udka, 4 części z piersi

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować marynatę tandoori, wymieszaj jogurt, czosnek i przyprawy. Dopraw solą i wymieszaj.
  2. Włóż części kurczaka do marynaty i wstaw do lodówki na cała noc.
  3. Rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż go na metalowej kratce umieszczonej nad blacha do pieczenia. Piecz ok. 20 minut.

Źródło: Przepisy z programów Kuchnia.tv