Jest apetyczny, ozdobny i wszechstronnie kulinarnie utalentowany. Niech się wstydzą przedszkolne kucharki, które pozbawiły kilka roczników rodaków przyjemności obcowania z tym cudem.
Faszerowane roladki z cukinii
Składniki:
- 3-4 małe cukinie,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- dowolne nadzienia, np. szpinak,
- suszone pomidory,
- biały ser,
- bazylia,
- pieczona papryka,
- pietruszka
Przygotowanie:
- Pokrój młode cukinie w cienkie podłużne plasterki. Blanszuj je we wrzącej, osolonej wodzie lub posmaruj oliwą i grilluj, aż pojawią się jasnobrązowe paski od rusztu.
- W tak przygotowane wstążki zawiń farsz lub produkty wybrane według uznania.
- Skrop roladki oliwą z oliwek, popieprz, udekoruj je koperkiem lub pietruszką.
- - -
Pierożki z ciasta filo
Składniki:
- opakowanie ciasta filo,
- 300 g fety,
- 1 kg mrożonego szpinaku,
- 4 łyżki posiekanego kopru,
- 2 łyżki posiekanej dymki,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- kostka masła,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Rozpuść masło, zbierz pianę. Posiekaj odciśnięty szpinak, pokrusz fetę i wymieszaj ją z parmezanem, ziołami i przyprawami.
- Pokrój ciasto na 7-8 pasków. Paski złóż razem i dobrze zakryj, by nie obsychały w czasie zwijania.
- Pojedynczy pasek posmaruj ciepłym masłem, przyklej do niego drugi pasek i również posmaruj go masłem. Na dole paska połóż kulkę nadzienia i zwijaj pierożki w kształt trójkąta. Powinno powstać około 40 pierożków.
- Blachę do pieczenia wyłóż natłuszczonym pergaminem, ułóż na niej pojedynczą warstwę pierożków i posmaruj z wierzchu masłem. Piecz w temperaturze 180◦C około 25 minut, aż będą złote i chrupiące.
- - -
Stir fry z groszku, grzybów i szpinaku
Składniki:
- 100 g groszku cukrowego,
- 5 grzybów shiitake lub pieczarek,
- mała marchewka,
- garść liści szpinaku
PRZYPRAWY:
- olej sojowy,
- suszone papryczki chili,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- łyżeczka wiórków korzenia imbiru,
- szczypior pocięty w paseczki
SOS:
- 2 łyżki wytrawnego sherry,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- wyciśnięty ząbek czosnku,
- 4 łyżki rosołu,
- łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Wymieszaj składniki sosu. Małe grzyby zostaw w całości, większe pokrój w plastry. Opłucz szpinak i groszek.
- Mocno rozgrzej olej na patelni. Dodaj szczypior, imbir, chili i czosnek. Następnie wrzuć grzyby i groszek cukrowy. Smaż składniki, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj szpinak i wlej sos. Sos powinien odparować i oblepić warzywa – wtedy danie jest gotowe.
- Podaj potrawę z porcją ryżu.
- - -
Krem z zielonego groszku i szpinaku
Składniki:
KREM:
- 250 g groszku mrożonego,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 0,5 l bulionu warzywnego,
- sok z połówki cytryny,
- kilka listków świeżej mięty,
- ziemniak,
- jajko,
- 100 ml mleka,
- 80 g mąki kukurydzianej,
- sól,
- pieprz do smaku,
- łyżka stołowa oliwy z oliwek,
- 100 ml śmietanki UHT 36%
NALEŚNIKI:
- jajko,
- 100 ml mleka 0,5%,
- 80 g mąki kukurydzianej,
- sól,
- pieprz do smaku,
- łyżka stołowa oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- W bulionie ugotuj pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gdy będzie miękki, dodaj groszek, szpinak, sok z cytryny, miętę, sól i pieprz. Ponownie zagotuj bulion. Zmiksuj go, kiedy wystygnie.
- W misce zrób ciasto naleśnikowe: dodaj jajko, mleko, oliwę, sól i mąkę kukurydzianą i mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji. Usmaż klasyczne naleśniki. Kiedy ostygną, pokrój je w długie „makaronowe" paski.
- Wlej zupę do głębokiego talerza, dodaj makaron. Udekoruj łyżką ubitej śmietany i świeżą miętą.
Źródło: Przepisy z programów Kuchnia.tv