Skład:
- 30 dag makaronu z otrębami
- 20 dag piersi z kurczaka
- 200ml śmietany 18%
- 7 dag tartego sera żółtego
- 1 średniej wielkości brokuł
- 1 nieduża cebulka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente. Brokuła rozdzielamy na małe różyczki, wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 4minuty (powinien być lekko twardy). Odcedzamy i od razu hartujemy przelewając go zimną wodą, lub wkładając do naczynia z lodem (wówczas zatrzyma on intensywny, zielony kolor).
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni przez kilka minut. Następnie wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy wraz z kurczakiem aż cebula się zeszkli. Wówczas dodajemy śmietanę, całość mieszamy. Na koniec wsypujemy tarty ser żółty i podgrzewamy do momentu aż ser się roztopi. Wówczas na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i różyczki brokuła, całość mieszamy.
