Skład:
- 50dag schabu wieprzowego bez kości
- 1 brokuł
- 15 dag tartego sera żółtego
- 200ml śmietany 18%
- 1 nieduża cebula
- 1/3 szklanki białego wina
- sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
Schab kroimy w plastry, lekko rozbijamy nożem z dwóch stron. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kładziemy plastry schabu i podsmażamy około 2 minuty z każdej strony, następnie na patelnię wrzucamy bardzo drobno pokrojoną cebulę. Dolewamy białe wino, dodajemy bazylię i zioła prowansalskie (po około 1 płaską łyżeczkę), całość przykrywamy i dusimy na wolnym ognie przez około 15minut (aby mięso stało się miękkie).
W tym czasie brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze.
Do uduszonego mięsa z cebulą wlewamy stopniowo śmietanę, dodajemy tarty ser i podgrzewamy aż ser się rozpuści. Na koniec wrzucamy różyczki brokuła.
Podajemy z ziemniakami, ryżem, bądź ulubioną kaszą.