Składniki:
- kasza gryczana niepalona - 1 szklanka
- botwnika, razem z buraczkami - 1 pęczek
- szczypiorek - 1/2 pęczka
- ser biały - ok. 150 g
- masło klarowane - 2 łyżki
- sok z 1/2 cytryny
- nerkowce - 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Kaszę gryczaną gotuję w lekko osolonej wodzie (1/2 łyżeczki soli) ok. 15 minut
-
Botwinkę oczyszczam, myję, osuszam ręcznikiem papierowym i siekam na ok. 2 cm kawałki
-
Na patelni rozgrzewam masło klarowane i smażę na nim botwinkę ok. 5 minut
-
Botwinkę lekko solę, dodaję sok z cytryny i ksylitol, mieszam przez chwilę
- Na suchej patelni podprażam nerkowce 6. Na talerze wykładam kaszę, na nią botwinkę, dodaję pokruszony biały ser, posiekany szczypiorek i nerkowce. Całość lekko pieprzę i podaję
Źródło: Monika Gocha