Składniki:
Gołąbki:
- 400g mięsa mielonego z kurczaka
- 100g kaszy jęczmiennej
- 150g kurek (mrożonych)
- kapusta biała – liście
- 1 cebula
- 1 jajko
- olej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 szklanki bulionu drobiowego
Sos:
- 200g kurek (mrożonych)
- 1 cebula
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Kaszę ugotować al dente.
- Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, osolić i gotować do momentu aż liście będą miękkie. Wystudzić i oddzielić liście od siebie.
- Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju.
- Farsz: mięso mielone, kaszę, drobno pokrojone kurki i cebulę wymieszać ze sobą, dodać jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na środku każdego liścia kapusty układać farsz a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać bulionem drobiowym i dusić pod przykryciem około 25 minut na wolnym ogniu.
- Sos: na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone kurki, dodać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę, koper, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Całość wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu.
Gołąbki podawać z sosem kurkowo-koperkowym i młodymi ziemniakami.
Smacznego !
Źródło: Ewelina Pędzikowska