Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- kilka bryłek mrożonego szpinaku (około 1/6 opakowania)
- 3 duże pieczarki
- szczypiorek (kilka łodyżek)
- pół czerwonej cebuli
- pieprz, sól
- jajko + bułka tarta i łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną ugotować (tak samo jak makaron - wsypać zawartość do wody, od czasu do czasu mieszając). W między czasie obrać cebulę i pieczarki. Pokroić na kosteczkę wraz ze szczypiorkiem.
Na patelni rozmrozić szpinak i dodać do niego wcześniej pokrojone warzywa. Wszystko razem dusić do momentu aż warzywa będą miękkie. Posolić i popieprzyć.
Ugotowaną kaszę odcedzić i poczekać aż wystygnie. Następnie dodać do niej wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Dokładnie wymieszać, aby składniki połączyły się ze sobą. Rozbić jajko i roztrzepać. Formowane w rękach kotleciki zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Na patelnię dodać oleju i kłaść kotleciki. Smażyć do czasu uzyskania złotego koloru bułki.
Źródło: Paulina