Składniki na 2 porcje:
- 100 g kaszy gryczanej
-
200 g twarogu
-
jajko
-
1/2 białej części pora
-
1/2 czerwonej papryki
-
2 łodygi selera naciowego
-
1/2 małej cukinii
-
olej
- sól, pieprz, tymianek, bazylia
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Pora i seler naciowy pokroić w plasterki, paprykę pokroić w kostkę. Cukinię za pomocą obieraczki pokroić w długie plastry. Pora zeszklić na łyżce oleju, dodać seler i paprykę. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami, smażyć kilka minut.
Kaszę wymieszać z warzywami. Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę kaszy z warzywami, następnie masę twarogową i resztę kaszy.
Na wierzchu ułożyć plastry cukinii. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Źródło: Hanna Rostkowska