Kasza gryczana z porem

Kasza gryczana z porem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kasza gryczana z porem
Kasza gryczana z porem / Źródło: Edyta Stępczyńska
Danie jest bardzo proste, ale doskonale oddaje smak kaszy gryczanej.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej (Polski Cukier),
  • ok 200 g białej części pora,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • 2 łyżki oleju nierafinowanego rzepakowego.

Wykonanie:

Kaszę płuczemy (ja zawsze przez chwilę moczę), por kroimy w niezbyt grube plasterki, dodajemy go do wypłukanej kaszy. Zalewamy ok 2,5 szklankami wody (nie więcej bo kasza potrzebuje 2 szklanki, proponuję dać trochę więcej ze względu na pora).

Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem i nie mieszając) z dodatkiem soli, tak żeby kasza i por były miękkie. Po tym czasie próbujemy, doprawiamy, dodajemy olej, wykładamy na talerze i posypujemy zieleniną (można również wymieszać ją od razu w garnku).

Czytaj także

Czytaj także