Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Dodano:   /  Zmieniono: 
Lasagne bolognese
Lasagne bolognese / Źródło: Fotolia

Skład

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 4 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 50dag sera żółtego
  • 400ml mleka
  • 1 ½ łyżki mąki
  • ½ kostki masła
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka, cukier

Zaczynamy

Czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy, po czym podsmażamy na patelni. Po kilku chwilach dodajemy mięso mielone i dalej smażymy. Gdy mięso już się usmaży dodajemy pomidory w puszce, a także koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą i pieprzem, a także oregano. Całość gotujemy, redukując sos do odpowiedniej gęstości.  
Masło rozpuszczamy w garnuszku.  Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy usuwając grudki i powoli wlewamy ciepłe mleko (cały czas energicznie mieszamy). Gdy masa powoli zacznie gęstnieć dodajemy szczyptę soli, pieprzu i papryki. Gotujemy cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. 

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, spód wykładamy płatami makaronu tak, aby pokryć dno. Polewamy warstwą beszamelu, następnie wykładamy warstwę sosu bolognese, a całość obficie posypujemy tartym żółtym serem. Czynności powtarzamy aż do wyczerpania składników. 

Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia posypujemy wierzch potrawy serem, i wstawiamy do piekarnika, kończąc pieczenie.

Czytaj także