Skład
-
1 świeża morska ryba (zamiennie można użyć filetów)
-
3 łyżki oliwy
-
garść posiekanej natki pietruszki
-
1 cebula
-
1 żółta papryka
-
1 czerwona papryka
-
6 ząbków czosnku
-
200ml przecieru pomidorowego
-
2 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżeczka zmielonego kminu
-
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
100 ml wody
-
sól
-
pieprz
Zaczynamy
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w piórka cebulę. Następnie wrzucamy na patelnię, pokrojoną w cienkie paski paprykę żółtą i czerwoną. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy: słodką paprykę, kmin, kolendrę. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Rybę delikatnie nacinamy i układamy w gotującym się sosie. W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny i plastry cytryny. Gdy sos zgęstnieje dodajemy wodę, i ponownie redukujemy. Ryba musi sie gotować około 25 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, solimy i pieprzymy.