Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami

Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami
Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami

Skład

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 5 szparagów zielonych
  • kilka suszonych pomidorów
  • 5 dag tartego żółtego sera 
  • 5 dag masła

Zaczynamy

Ziemniaki gotujemy, a następnie mielimy w maszynce (lub przeciskamy przez praskę). Mąkę przesiewamy na stolnicę, wykładamy na nią ziemniaki, wbijamy jajko, dodajemy  szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na kawałki. Z każdego z nich formujemy długie wałki grubości palca i tniemy je na kluski długości ok. 3 cm. Każdą kluskę zgniatamy widelcem z dwóch stron, aby zrobiła się karbowana. Tak przygotowane kluseczki gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzamy po wypłynięciu. Zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżki soli i cukru. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je do wrzącej wody, gotujemy do 5 minut.  Wyjmujemy, odcedzamy i tniemy na kawałki. Ugotowane gnocchi przesypujemy do miski, dodajemy szparagi pokrojone, suszone pomidory i mieszamy. Całość wkładamy do kokilek lub naczynia żaroodpornego. Zalewamy roztopionym masłem i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut (temp. 180C).

-

Czytaj także