Skład
-
400g piersi z kurczaka
-
300g białego ryżu
-
200g świeżych, zblanszowanych kurek
-
1 duża cebula
-
1,5l bulionu
-
2-3 łyżki masła
-
natka pietruszki
-
oliwa
-
sól, pieprz
Zaczynamy
Kroimy w kostkę cebulę, i smażymy ją z na patelni na dwóch łyżkach oliwy. Przekładamy ją do oddzielnego naczynia, następnie smażymy pokrojoną w cienkie paski pierś z kurczaka, i dodajemy do cebuli. Na czystą patelnię nakładamy 2 łyżki masła i wsypujemy ryż, smażąc go przez chwilę na tłuszczu, następnie wlewamy stopniowo bulion, mieszając potrawę. Po redukcji bulionu, powtarzamy czynność. Po około 10 minutach gotowania, wsypujemy do risotto kurki, kurczaka wraz z cebulą, cały czas mieszając. Risotto gotuje się około 30 minut, i ma konsystencje bardzo gęstej zupy, więc troszkę cierpliwości, gdyż nie ma nic gorszego niż risotto z niedogotowanym ryżem :-) Pod koniec gotowania wrzucamy do potrawy łyżkę masła, oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość możemy posypać tartym serem.