Wieprzowina teriyaki z brązowym ryżem

Wieprzowina teriyaki z brązowym ryżem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Wieprzowina teriyaki z brązowym ryżem
Wieprzowina teriyaki z brązowym ryżem

Skład

  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 średniego korzenia świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 dag mięsa wieprzowego
  • opakowanie warzyw mrożonych warzyw chińskich
  • garstka tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 1 papryczka chilli
  • 2 szklanki brązowego ryżu

Zaczynamy

Mięso kroimy w podłużne kawałki, podsmażamy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu (około 10 minut). Następnie dodajemy na patelnię warzywa, wodę, sos sojowy, cukier, miód, drobno pokrojony imbir i czosnek, a także papryczkę chilli. Całość dusimy aż warzywa staną się miękkie, a sos ładnie się zredukuje. Na koniec wsypujemy tłuczone w moździerzu orzeszki ziemne i całość mieszamy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ryż brązowy gotuje się dłużej niż biały - około 30 minut). Wykładamy na talerz ugotowany ryż, na wierzch kładziemy mięso z warzywami.
-

Czytaj także